Wereldleiders en Grammy Award-winnaars in line-up voor online Global Pride evenement

Wereldleiders en Grammy Award-winnaars in line-up voor online Global Pride evenement

Global Pride 2020, een wereldwijd LHBTQIA+ Pride evenement, heeft de eerste ronde van sprekers en artiesten aangekondigd die verschijnen op het online evenement op 27 juni aanstaande. Naar verwachting trekt de online Pride 300 miljoen kijkers.

Onder andere Carlos Alvarado Quesada, president van Costa Rica – die deze week een gelijkwaardig huwelijk voor paren van het gelijke geslacht heeft gelegaliseerd – de premiers van Noorwegen Erna Solberg en Luxemburg Xavier Bettel, en prins Manvendra Singh Gohil van India zullen verschijnen op Global Pride. Allemaal werden zij benaderd door lokale Pride organisaties. Meer wereldleiders zullen in de komende weken bekend worden gemaakt.

Daarnaast maken ook de artiesten Pabllo Vittar, Ava Max, Olivia Newton John, Deborah Cox, Kristine W, Dixie Chicks, Thelma Houston, Bright Light Bright Light, Courtney Act, Steve Grand en Rachel Sage een verschijning. Ook is er een unieke audio- en visuele bijdrage van George Michael om een gemeenschap te vieren waar hij zo trots op was om deel van uit te maken. Meer toonaangevende namen uit de entertainmentwereld, waaronder internationale muzikanten, bands en artiesten uit de LHBTQIA+ gemeenschap zullen in de loop van juni bekend worden gemaakt.

Global Pride is opgezet door nationale en internationale Pride netwerken nadat honderden Pride evenementen wereldwijd werden geannuleerd of uitgesteld vanwege het COVID-19 virus. De organisatoren plannen een 24-uur livestream van content die wereldwijd door Prides wordt gecreëerd, samen met toespraken van wereldleiders en mensenrechtenactivisten, die de boodschap van het evenement weerspiegelen, namelijk dat “de fysieke evenementen geannuleerd kunnen worden, maar Pride zelf nooit”.

De organisatoren schatten dat er wereldwijd meer dan 1.500 Prides zijn, en allen zijn uitgenodigd om deel uit te maken van het online evenement. Patrick van der Pas, projectmanager van Global Pride zei: “Door samen te werken met honderden Prides en vrijwilligers, vanuit de hele wereld, om dit unieke evenement te realiseren, laten we de veerkracht van onze beweging zien. Hoe sterk de tegenspoed ook is die onze gemeenschap ervaart, we bestaan, houden vol en verzetten ons, en we zullen nooit het zwijgen worden opgelegd”.

Kristine Garina, voorzitter van de European Pride Organisers Association (EPOA), zei:

“Elke Pride organisator in de wereld kan je een verhaal vertellen over iemand wiens leven veranderde toen ze Pride bezochten, en dus met zoveel Prides die geannuleerd of uitgesteld werden, voelden we als organisatoren dat we de verantwoordelijkheid hadden om samen te komen en Pride online te houden. We zijn enorm enthousiast over het potentieel van Global Pride om mensen samen te brengen in de grootste Pride die er ooit is geweest”.

Julian Sanjivan, co-voorzitter van InterPride, zei:

“Door Pride online te nemen, zorgen we er niet alleen voor dat LHBTQIA+ mensen overal nog steeds de vreugde en de saamhorigheid van Pride kunnen ervaren, maar we stellen mensen ook voor het eerst in staat om deel te nemen aan Pride, waar ze zich ook bevinden. Dit betekent dat mensen die niet uit de kast zijn, of die in sociaal conservatieve landen wonen, ook kunnen deelnemen. De steun van deze ongelooflijke wereldleiders en artiesten zal zoveel betekenen voor gemarginaliseerde LHBTQIA+ mensen overal ter wereld”.

De show zal live worden gestreamd op de Global Pride website, op YouTube en op andere platformen die worden aangekondigd, en zal gratis te bekijken zijn. Michelle Meow, Executive Producer van Global Pride, zei:

“Pride begon als een grassroots coming-together om onze mensen te bevrijden. Het is opmerkelijk dat we precies dat doen tijdens deze pandemie. We brengen een grassroots presentatie van Pride naar huiskamers en schermen overal. Artiesten worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze historische gebeurtenis om hun boodschap van empowerment en solidariteit te delen”.

Twee maanden geleden, toen Global Pride werd gelanceerd, verwachtten de organisatoren dat de kijkers vanuit huis zouden kijken. Maar met het opheffen van de lockdown maatregelen in sommige landen, verwachten ze dat sommige mensen kunnen kijken met groepen vrienden en hopen dat bars en locaties in sommige steden het evenement op grote schermen kunnen laten zien. Ze moedigen alle kijkers aan om de sociale en andere richtlijnen van hun regering te volgen.

Gedurende de hele maand juni zal het Global Pride Team meer namen van artiesten en sprekers bekendmaken die op 27 juni verschijnen op Global Pride 2020.